TIPS PLANLEGGING

TIPS TIL UTEROMMET

Arbeidsoppskrift for planlegging av uterommet



Plantevalg

Å velge ut riktig plante på riktig sted kan være den vanskeligste, men også den viktigste oppgaven. Noen planter er rett og slett uvenner, og kan ikke stå sammen i et bed. Andre planter drar nytte av hverandre, med utveksting av næringsstoffer eller ved tiltrekking av insekter som er til nytte for naboplantene.

Ellers er det viktig å velge ut planter med farger som harmonerer sammen, eller framhever hverandre.


Andre elementer å ta hensyn til kan være. Høyde, bredde,  blomstringstid, sol eller skygge, fuktig eller tørr jord og plantenes individuelle krav til krav til jordas næringsinnhold og struktur.


Enkelte planter kan være fine og passe inn mens de er unge, men hvordan er de om 20år? Mange trær kan fåes i småvokste sorter som gjør at de vil passe inn på mindre plasser.


Brukervennlighet

Hva skal området brukes til? Det er viktig å tilrettelegge for praktisk bruk av hagen. Skal den brukes til fysisk aktivitet eller annen form for avkobling? Kanskje en nyttehage med frukt og grønnsaker, eller en prydhage?

Det bør i alle fall

legges til rette så man så enkelt som mulig, kan drive skjøtsel / vedlikehold av de forskjellige elementene i hagen.


Skjerming for vær og vind

Ved å lage en god leplanting på et trekkfult sted kan man øke gjenomsnittstemperaturen med flere grader. Da kan man plante mindre herdige planter i området som har fått vindskjærming, eller få større avling i grønnsakshagen. Det kan også være en god løsning ved en terrasseplatting eller sittegruppe.

Helheten

Arkitektur og omgivelser spiller en stor rolle i utforming av hagen og ved plantevalget. Valg av stilart vil henge sammen med de lokale forhold og tradisjoner. Står hagen i stil til hus og tomtestørrelse? Skal hagen gi inntrykk av å ha flere "hagerom" eller skal den være mer som en åpen plass med god oversikt? Dette er noen av tingene man må ta stilling til og som avgjør helhetsintrykket til uteplassen og området som helhet.

Belegningsstein og heller


Det første du må tenke på er hva slags bruk og belastning området du skal steinlegge vil få. Ulike formater og tykkelser har ulike bruksområder.

Blir det kun gangtrafikk eller skal det kjøres bil på dekket, for eksempel personbiltrafikk eller tyngre kjøretøy? Det finnes flere belastningsklasser og det er viktig å velge et produkt som tilfredsstiller kravet.

Når dette er avklart er det tid for den morsomme delen av arbeidet, nemlig valg av belegningsstein og heller.


Variasjon av byggestiler

Det er stor variasjon av byggestiler og hustyper i landet og derfor er det utviklet et bredt spekter av ulike typer belegningsstein og heller. Det finnes ingen regel om hva slags belegningsstein og helle som passer hvor, men om du syns valget er vanskelig er det greit å følge noen enkle retningslinjer. 


- om du har et stramt funkishus kan du se en titt på Relieffserien eller Parkstein, som begge har et stramt uttrukk som harmonerer godt med funkistilen.

Store og ulike formater passer godt og produktene i Relieffserien gir mange muligheter. Nye moderne terrasseheller, som for eksempel Helle Kritt og Rå er et godt alternativ for alle typer terrasser. Lav vekt gjør at de med fordel også kan brukes på takterrasser og, i motsetning til treverk, krever minimalt med vedlikehold.- om du har et hus i tradisjonell gammel stil, i tømmer eller eksempelvis i sveitserstil, kan du vurdere vår Herregårdsserie eller Akershusstein som begge har et rustikt uttrykk. Av heller er Herregård Helle, Helle Lava, Vulkan og Polar velegnet. 

Men som nevnt tidligere, her er det ingen fasit!


Ta hensyn til omgivelser og byggestil, men velg det du liker best!